6. Ogólnopolski Kongres Branży Spożywczej
Centrum Wystawienniczo-Kongresowe w Opolu
28 marca 2017 roku
Polska jest siódmym największym producentem żywności w Unii Europejskiej, a przemysł spożywczy jest jednym z największych sektorów gospodarki w Polsce.
Cieszy fakt, że branża spożywcza w Polsce charakteryzuje się wysoką międzynarodową konkurencyjnością i zdolnością zwiększania eksportu. Od momentu przystąpienia do Unii Europejskiej wartość eksportu produktów żywnościowych wzrosła z 0,5 miliarda euro w 2003 roku do 6,56 miliarda w 2014 roku! Mimo dobrej ogólnej kondycji sektora spożywczego nadal jest wiele do zrobienia. Jednym z wyzwań pozostaje m.in. automatyzacja procesów produkcji. Na około 10 tysięcy pracowników w sektorze przemysłu wytwórczego przypadają tylko 22 roboty. W porównaniu ze średnią światową, która wynosi 66 to niewiele. Poprawa tego stanu rzeczy to zadanie, przed którym stoimy. Warto o tym rozmawiać.
Okazją ku temu będzie 6. edycja Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej w Opolu.
W nowoczesnym i wielofunkcyjnym centrum kongresowo-wystawienniczym wspólnie z wybitnymi ekspertami z różnych dziedzin – od przemysłu przez naukę po przedstawicieli administracji – odpowiemy na najważniejsze i najbardziej aktualne pytania dotyczące perspektyw dalszego rozwoju sektora. Pokażemy jak wyglądała ewolucja rynku w ostatnich latach oraz jakich zmian możemy spodziewać się w najbliższej przyszłości. Poruszymy tematy interesujące zarówno przedsiębiorstwa, które już korzystają z najbardziej nowoczesnych technologii produkcyjnych, jak i te, które dopiero rozważają ich zastosowanie. Wskażemy przedsiębiorcom konkretne narzędzia, które poprawią ich innowacyjność i wzmocnią pozycję na rynku europejskim.
6. Ogólnopolski Kongres Branży Spożywczej dedykujemy przede wszystkim menedżerom największych firm przetwórczych (w tym dyrektorom fabryk, dyrektorom zarządzającym procesem produkcyjnym, inżynierom produkcji), właścicielom firm przetwórczych z regionu, rolnikom, dostawcom usług logistycznych, marketingowych i technologicznych oraz wszystkim tym, którzy szukają inspiracji do podejmowania nowych wyzwań i szukania odważnych rozwiązań.
Kongres składać się będzie z części konferencyjnej, giełdy kooperacyjnej (nawiązanie nowych kontaktów handlowych), wystawy produktów (zarówno nabywców jak i dostawców) oraz warsztatów. Taka forma pozwoli na swobodny networking. Celem Organizatorów jest bowiem zintegrowanie przedstawicieli branży rolno-spożywczej na każdym etapie procesu produkcji.